Consumul de afine şi căpşune ar putea ajuta la prevenirea declinului mental apărut odată cu înaintarea în vârstă.
Consumul de căpşune şi fructe de pădure poate încetini procesul de
îmbătrânire a creierului cu până la 2 ani şi jumătate, demonstrează un
studiu realizat pe femei. Experţii cred că beneficiile provin din
conţinutul ridicat de flavonoide (compuşi antioxidanţi care ne
protejează împotriva unei game largi de boli), pe care îl deţin aceste
fructe.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 121.700 de femei, cu vârste
cuprinse între 30 şi 55 de ani şi care, începând cu 1976, au completat
periodic chestionare legate de starea de sănătate şi stilul de viaţă.
Între 1995 şi 2001, din 2 în 2 ani, participantelor care aveau peste 70
de ani li s-au evaluat funcţiile cognitive. În urma cercetărilor s-a
constat că un consum moderat de afine şi căpşune încetineşte declinul
cognitiv la femeile vârstnice. Mai mult, în cazul femeilor care au
consumat cantităţi considerabile de asemenea fructe întârzierea
declinului cognitiv a atins 2 ani şi jumătate.
Cercetătorii sunt de părere că stresul şi inflamaţiile contribuie la
deteriorarea cognitivă, iar nivelul crescut de flavonoide are rolul de
atenua aceste efecte. De asemenea, antioxidanţii au rolul de a
neutraliza radicalii liberi, acei atomi care pot deteriora membranele
celulelor şi ADN-ul.
"Cercertări suplimentare vor fi necesare pentru a putea concluziona
dacă antioxidanţii din fructele de pădure sunt benefici creierului. Cu
toate acestea, studii anterioare demonstrează că aportul de fructe ajută
la reducerea riscului de apariţie a demenţei. Prin urmare, ar trebui să
ne gândim la adoptarea unei diete sănătoase şi echilibrate", a declarat
dr. Eric Karran, de la Centrul de Cercetare pentru Alzheimer din Marea
Britanie.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pastrati un limbaj civilizat!