The Bux


8 mituri despre sport

Cercetătorii se întrec în studii care mai de care mai contradictorii, instructorii de la sala de fitness îţi dau cele mai bune indicaţii, iar prietenii pasionaţi de sport te asigură că nicio revistă de specialitate nu te va informa mai bine cu privire la ultimele noutăţi în materie de sport.

Dacă ai încercat să strângi cât mai multe “trucuri” pentru a-ţi eficientiza antrenamentul sportiv, află că este foarte posibil ca printre acestea să se fi strecurat câteva mituri cu titlu de “adevăruri general valabile”.

Citeşte mai jos câteva dintre cele mai cunoscute astfel de mituri într-ale sportulului şi asigură-te că nu te ghidezi după informaţii eronate:

1.    Înotul este un sport ideal pentru a pierde în greutate
Înotul este o excelentă activitate cardio ce ajută sistemul cardio-respirator, oferă un tonus excelent şi ne energizează. Cu toate astea, atunci când principalul scop este acela de slabi câteva kilograme, înotul nu este tocmai recomandat decât dacă petreci câteva ore bune în piscină, lucru foarte puţin probabil.

2.    Cu cât transpiri mai mult în timpul antrenamentului, cu atât lucrezi mai eficient
Este adevărat că exerciţiile fizice intense au beneficiile lor, însă intensitatea, dificultatea sau durata nu sunt cei mai importanţi factori ai eficienţei antrenamentului fizic. Pe de altă parte, nici transpiraţia nu îţi garantează rezultate vizibile peste noapte. Unele persoane transpiră mai mult, altele mai puţin în funcţie de greutate, condiţie fizică, vreme, mediu etc. Există, într-adevăr, acele costume speciale pentru a transpira mai mult şi, în consecinţă, pentru a slăbi mai repede. Efectul acestora, însă, este unul înşelător, de moment, aşa că vei acumula la fel de repede kilogramele pierdute.

3.    Alergatul este cea mai bună activitate sportivă
Dacă alergi distanţe lungi într-un timp cât mai scurt, vei avea un corp de invidiat şi un sistem cardiovascular net îmbunătăţit, spun unii. Adevărul este că nu poţi afirma despre niciun sport că este cel mai indicat, întrucât fiecare are aşteptări diverse şi organisme care funcţionează diferit. Soluţia ideală ar fi un antrenament complet care să implice mai multe tipuri de exerciţii fizice, care să solicite grupele principale de muşchi.

4.    Dacă nu ai probleme cu greutatea şi te simţi bine fizic nu ai de ce să faci sport

Poate metabolismul te-a salvat până acum şi kilogramele în plus nu au fost o problemă pentru tine, însă tonusul muscular se obţine doar prin mişcare fizică. De asemenea, există persoane slabe cu un nivel mărit al colesterolului (grăsime depusă pe vasele de sânge), sportul având numeroase beneficii asupra sănătăţii: scade nivelul colesterolului şi al trigliceridelor, scade riscul apariţiei cancerului, a diabetului, ajută sistemul cardiovascular etc. 

5.    Sportul este singurul care te poate ajuta să slăbeşti

Nu, vei slăbi doar printr-un complex de factori, printre aceştia numărându-se, într-adevăr, şi mişcarea fizică. Prima condiţie pentru îndeplinirea acestui scop ar fi, însă, alimentaţia corespunzătoare şi un stil de viaţă sănătos. Efortul fizic îţi asigură un tonus mai bun, o modelare frumoasă a corpului, te ajută să arzi calorii şi să pierzi kilograme importante doar dacă asociezi programul sportiv cu o dietă alimentară.

6.    Persoanele supraponderale nu ar trebui să facă sport
De foarte multe ori, aceste persoane se refugiaza în sport, sperând că efortul fizic intens ii va ajuta să piardă kilograme într-un timp cât mai scurt. Surplusul de grăsime le îngreunează mişcările, afectându-le mobilitatea şi rezistenţa, existând riscul apariţiei accidentărilor sau a suprasolicitării. Din această cauză, se crede că persoanele supraponderale nu ar trebui să facă sport, însă adevărul este undeva al mijloc. Cel mai indicat ar fi ca programul sportiv să fie unul moderat, atent supravegheat de un medic sau instructor fitness.

7.    Poţi mânca oricât doreşti, atât timp cât faci regulat exerciţii cardio

Exerciţiile cardio ajută în principal sistemul cardiovascular, oferindu-ţi o stare generală mai bună şi ajutându-te să te menţii în formă atât timp cât nu faci niciun exces. Asta înseamnă că nu ar trebui să te opreşti în prima pizzeria imediat după antrenament sau să mănânci oricât doreşti, atât timp cât produsele respective se încadrează în categoria “alimente sănătoase”. Cantitatea şi caloriile sunt importante aşa că, pe lângă exerciţii cardio, fă-ţi un plan caloric de la care nu te abate!

8.    Dacă nu ai mai făcut sport de mult timp, îţi va fi foarte greu să te ţii de antrenament

Oricine merită o şansă, nu? Niciodată nu eşti prea bătrân, prea “în formă” sau prea “puţin rezistent” penntru a începe să faci sport. Bineînţeles, şi pentru tine mişcarea moderată va fi indicată, însă în timp exerciţiile vor creşte rezistenta corpului, mobilitatea, flexilitatea, abilităţile sportive şi vei depăşi stadiul de “începător.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pastrati un limbaj civilizat!